Aktiviteiten

Activiteiten

Deventer is een levendige Hanzestad en een van de oudste steden van Nederland gelegen aan de IJssel.  Het is de moeite waard om een dag door de stad te wandelen en te genieten van haar oude binnenstad met meer dan 500 monumentale gebouwen. Er zijn vier stadswandelingen met een gids georganiseerd door het Deventer Stadsgilde die meer informatie geven over de rijke historie van Deventer. Bezoek zeker het Bergkwartier, Noorderbergkwartier en het nieuwe stadhuis dat is ingevuld  met aluminium panelen van uitvergrote vingerafdrukken van 2.264 inwoners van Deventer.

Bussloo is een recreatieplas op 5 km afstand van HelloTwello. De plas bevindt zich in het midden van de Stedendriehoek tussen de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Met 100 hectare water en 200 ha land is Bussloo zeer geschikt voor een dagje uit. U kunt zwemmen, surfen, kanovaren, waterfietsen en duiken. Op de acht stranden zijn speelvoorzieningen voor kinderen en diverse kiosken en toiletvoorzieningen. In de directe nabijheid is een golfbaan en een mini-golfbaan.  Aan de recreatieplas is ook het saunacomplex en wellness-center Thermen Bussloo verbonden.

 

Een mooie fietstocht van 10 km door de Voorster Klei en met veerpont brengt u naar Gorssel. In Gorssel is een prachtig nieuw museum voor Nederlands Modern Realisme gevestigd: Museum More. Er zijn werken te zien van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.

Op slechts 20 kilometer ligt het Kröller Muller Museum midden in het nationaal park de Hoge Veluwe. Dit museum herbergt de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien.

Afbeeldingsresultaat voor apenheul Afbeeldingsresultaat voor paleis het loo

Apeldoorn ligt op slechts 12 km van HelloTwello. Ook in deze stad is er genoeg te doen. Bezoek de tuinen en het paleis Het Loo. Meer zin in iets actiefs? Ga lekker klimmen in het klimbos in Apeldoorn. Of ontdek zo’n 35 verschillende soorten apen in de Apenheul. Daarvan loopt de helft gewoon los tussen de bezoekers! En dat maakt Apenheul uniek op de wereld. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Stomen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei!

HelloTwello is een ideale uitvalsbasis of een aangename stop voor actieve natuur en cultuur liefhebbers. Zo krijgt u al fietsend op de IJsseldijken een weids uitzicht over de uiterwaarden en de verschillende Hanzesteden.

HelloTwello ligt in de landgoederenzone van Twello, dichtbij Deventer en middenin de IJsselvallei. Binnen twee minuten bevindt u zich op belangrijke fiets- en wandelroutes van de IJsselvallei en de vogelrijke uiterwaarden van de IJssel. De voetpont of de brug verbindt u binnen 10 minuten met de binnenstad van Hanzestad Deventer. Twello heeft vier supermarkten, een marktplein, diverse restaurants en een groot zwembad. 

Het verblijf is pal gelegen aan een fietsenknooppunt van lange en korte afstanden.  Rondom Deventer en in de IJsselstreek zijn er vele bewegwijzerde fietsroutes. Onze accommodatie is ook geschikt als start voor fietstochten op de Veluwe of Salland. Rondom ons terrein bevinden zich klompenpaden variërend van 7 tot 15 km. Deze bewegwijzerde wandelpaden voeren u over landgoederen, langs karakteristieke boerderijen en bijvoorbeeld door het beekdal van de Fliert. Veel paden lopen langs onze groepsaccommodatie of starten op maximaal 1,5 km van onze locatie.

 

Het festival Deventer op Stelten biedt jaarlijks ruim 150 nationale en internationale top-voorstellingen op het gebied van buitentheater in de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum. 

Deventer Op Stelten is een nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal festival. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau en van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.  Het festival vindt jaarlijks plaats in het tweede weekend van juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers bezocht.

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met prikkelende kunstwerken langs de IJssel. We hopen dat het weer in 2025 zal plaatsvinden.

De Deventer Boekenmarkt is een jaarlijks evenement in het centrum en langs de IJsselkade in Deventer en wordt gezien als de grootste boekenmarkt in Europa. De boekenmarkt wordt gehouden op de eerste zondag van augustus en trekt ieder jaar zo'n 120.000 bezoekers. De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu zijn er in totaal circa 875 kramen met honderdduizenden boeken, tijdschriften, kaarten en aanverwante. Ruim 6 kilometer markt met deelname van vele gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit het hele ­land. Liefhebbers kunnen genieten van een ruim aanbod, variërend van kinderboeken tot literatuur en van poëzie tot strips. Naast de markt is er een uitgebreid randprogramma met muziek, kunst en exposities.

 

Afbeeldingsresultaat voor Zutphen

Zutphen is een historische Hanzestad op ongeveer 20 km gelegen van Twello. Het is omzoomd door wallen, walmuren, poorten en grachten. Zutphen heeft honderden jaren lang ingeklemd gezeten in haar eigen vestingwerken. Het Stedelijk Museum Zutphen brengt de geschiedenis van de stad Zutphen en omgeving in beeld. Het Polak Museum is een museum voor Nederlandse figuratieve kunst uit de 20e eeuw. Het museum is vernoemd naar Henriette Polak-Schwartz (1893-1974), die haar collectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken en het huis waar het museum in is gevestigd aan haar geboortestad Zutphen schonk.

U kunt zich in Zutphen laten vervoeren in een zogeheten fluister over de Berkel. Deze boot voert je langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel en over de grachten. De rondvaart begint en eindigt in het centrum van Zutphen en duurt ongeveer een uurtje. De schipper vertelt een en ander over de geschiedenis van Zutphen. Wilt u het wat sportiever?dan kunt u een kano of kajak huren bij de snackbar op de Berkel, kanoverhuur Zutphen.

Het Dickens Festijn is een jaarlijkse kerstactiviteit in Deventer. Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders sinds 1991 gehouden in het weekend voor kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.